• Geen vraag, wel informatie over een storing die zich bij mijn Fagor ES38IT vaatwasser voordeed. Het is altijd erg jammer wanneer op internet wel storingscodes vermeld worden, maar niet te vinden is of (en hoe) het probleem werd opgelost. Dus bij deze mijn ervaring in de hoop er iemand mee te kunnen helpen.

  Kortgezegd: ik ben niet technisch onderlegd, maar bleek wel in staat de vaatwasser ES38IT met storingscode D06 te repareren. Kosten: letterlijk een paar Euro. Storingscode D06 betekent volgens het boekje dat "de motor een te hoge stroom opneemt" . . . en daar mag je het mee doen.

  Ik heb een ES38IT vaatwasser van Fagor (uit 2012 of 2013). Deze vaatwasser gaf in de loop van een wasprogramma storingscode D06. Op dat moment stopt de machine en bleef er een laag afwaswater op de bodem van de machine staan. Wanneer dan het spoelprogramma werd gekozen, werd de machine alsnog leeggepompt. Het spoelprogramma voltooide zonder problemen. De volgende keer dat een wasprogramma werd gestart volgde weer storingscode D06 met een laag afwaswater op de bodem van de machine. Enzovoorts.

  Voor mij was dit een teken dat pomp en motor op zich goed functioneren. Anders zou immers het spoelprogramma ook niet goed kunnen verlopen en zou het water gewoon blijven staan.

  Ik belde met deze informatie een witgoedmonteur. Die monteur had ófwel niet zoveel zin in de klus, ófwel hij wist niet waar hij het over had. Hij kwam - net als ik - tot de conclusie dat pomp en motor goed functioneren. Maar hij was tevens stellig van mening dat het de condensator niet kon zijn. Enfin, de monteur die beweerde verder ook geen idee te hebben en maakte absoluut geen aanstalte om langs te komen. Wellicht kwam dit ook omdat hij de Fagor vaatwasser té goed kende. Hij wist nog wel aan te geven dat Fagor in 2013 failliet ging. Informatie waar je verder niet zoveel aan hebt. Onderdelen zoals een condensator en de pomp zijn universeel verkrijgbaar. Hier heb je Fagor niet voor nodig. Maar de condensator bij de Fagor ES38IT zit wel érg diep verstopt. Ik vermoed nog steeds dat de monteur dit wist en gewoon geen zin had in een té lastige klus. Spoiler allert: het is mij niet gelukt om de defecte condensator te verwijderen. Ik kon hem net met een vingertop aanraken. Maar geen zorg: je hoeft hem ook niet persé te verwijderen. Want met een punttang kun je de kabelschoentjes van de condensator lostrekken. De defecte condensator kun je gewoon laten zitten waar hij zit. Want je hebt dan nog voldoende ruimte en kabellengte om de nieuwe condensator aan te sluiten en te plaatsen. Die condensator plaats je met wat creativiteit (en een beugeltje uit je klussendoos) terug in de machine. Juist voor de motor (tussen de motor en de zijwand in) is net voldoende ruimte hiervoor. Voor een eventuele toekomstige storing zit hij dan direct op een beter toegankelijke plek. De condensator bevindt zich aan de linkerzijde van de machine, onderin achter. Je moet even de zijplaat verwijderen (en de isolatiemat die hier los overheen hangt). Dat metalen zijpaneel zit vast met 2 of 3 schroefjes (torx), de achterzijde moet je even over een hobbeltje heen openbuigen. Onderin de zijkant ontstaat dan een opening waarin je - als je naar binnen kijkt - direct de motor ziet, maar daarop gemonteerd de condensator. Ik heb me laten vertellen dat de meeste vaatwassers 2 condensatoren bevatten. Ik heb er echter maar één kunnen vinden.

  In de beperkte ruimte kon ik zien dat er een Ducati Energia 416.433.580 condensator op de motor in de machine zat met een capaciteit van 2,5 µF (aluminium behuizing). Die capaciteit is bepalend. Bij PartsNL bestelde ik een Universeel Condensator 2,5 µF 4016417048654 032002UN voor EUR 4,49 en ontving een 4-polige CBB60 condensator met kunststof behuizing. Even schrikken: in de machine zat een condensator met 2 polen en ik ontving er één met 4 polen. Iene, miene, mutte . . . iets overhaast bestelde ik zelfs bij Kabelshop.nl al een tweede (Aanloop) condensator 2.5 µF (Max. 450V, Fixapart K010809003) die 2 polen zou moeten hebben. Prijs EUR 1,95. Die tweede condensator heb ik echter niet nodig gehad (op dit moment moet ik hem zelfs nog ontvangen). Ik zal hem na ontvangst bewaren voor een eventuele toekomstige storing.

  Want inmiddels vond ik op internet de volgende aanvullende informatie:
  De twee boven elkaar liggende aansluitingen staan met elkaar in verbinding. Dus links is 2x pin 1, rechts is 2x pin 2. Dit leek zelfs bevestigd te worden (toeval of niet) door de behuizing zelf. Tussen de boven elkaar liggende aansluitingen lijkt een "bruggetje" in de behuizing zichtbaar.
  Dit soort condensatoren zouden niet polariteitsgevoelig zijn (bi-polair), ze hebben GEEN + of -, gewoon aansluiten dus. Dit leek bevestigd te worden door de condensator zelf (en verpakking) er wordt nergens een indicatie gegeven voor + of -.
  Een aanloopcondensator heeft een lagere werkspanning (250-350 Volt). Staat op de defecte condensator bv. 250 of 350 Volt, dan kan zonder probleem een van 400-450 Volt worden geplaatst. Staat op de defecte condensator bv. 400 of 450 Volt, dan NOOIT een condensator met een lagere spanning plaatsen. Oftewel: gewoon altijd een 400-450 Volt plaatsen.
  Ik heb (wanneer je de tekst met specificaties op de condensator zichtbaar - dus omhoog - plaatst) de 2 onderste polen afgeplakt met tape (geisoleerd). De 2 bovenste polen heb ik (willekeurig) aangesloten.

  Daarna heb ik de machine getest: een wasprogramma van 30 minuten verliep zonder problemen. Direct daarna een wasprogramma van 60 minuten verliep zonder problemen. Toen heb ik de vaatwasser weer ingebouwd.

  Submitted on 10-11-2020 at 07:21 in forum Fagor es 30 it Report abuse

Do you know someone who knows the answer? Share a link to this answer by email, Twitter or Facebook.

Your answer

Forumrules
Post a question as well Show all questions Show the manuals

Report abuse

Libble takes abuse of its services very seriously. We're committed to dealing with such abuse according to the laws in your country of residence. When you submit a report, we'll investigate it and take the appropriate action. We'll get back to you only if we require additional details or have more information to share.

Product:

For example, Anti-Semitic content, racist content, or material that could result in a violent physical act.

For example, a credit card number, a personal identification number, or an unlisted home address. Note that email addresses and full names are not considered private information.

Forumrules

To achieve meaningful questions, we apply the following rules:

Post your question in this forum.

Info